Известие

Collapse
No announcement yet.

Смяна на долен носач на Алфа 156 на коляно

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Смяна на долен носач на Алфа 156 на коляно

Предупреждение: Снимки няма, защото работата по смяната не предполага и да снимаш!

1.Вдигаме колата на крик. Предварително сме я подсигурили с трупчета на една задна и една предна гума по диагонал!

2.Махаме гумата. Леко вляво и напред има лапа, подходяща за подпиране на автомобила с нещо /Нещото може да бъде пънче или стойка за автомобил/.

3.Викаме си помощник да държи спирачката, докато развиваме гайката на главината. Помощникът държи спирачка, а ние разконтряме и развиваме гайката на главината. За целта ви трябва камък 36, който може да бъде престърган на струг или стандартен 9 зависи от квадрата му. Ако камъка е на 1/4 влиза без проблем, 1/2 трябва да мине на струг!

4.Развиваме гайките в опорните точки на носача:
    4.1. Болтът, който държи вилицата на амортисьора; ключ 17 или19, не помня вече;
    4.2. Гайката на шарнира; ключ 22
    4.3. Болтовете на тампоните; ключ 15

5. Развиваме биелетката откъм амортисьора. Кръстим се с две ръце да не превърти. Обикновено има контра - шестограм от лицевата страна или ключ 15 отзад. Може да се наложи намеса на ъглошлайф - в такъв случай яхвате колелото и в най-близкия магазин за биелетка!

6. Развиваме гайката на кормилния накрайник - 17 по спомен! Отместваме шенкела встрани, след като сме го извадили от шлиците на карето. Подпираме или привързваме, за да не сменяме после спирачен маркуч!

7. Носача е демонтиран! Развиваме болта, който държи вилицата към амортисьора, махаме вилицата.

8. Новия носач монтираме, като започваме от тампоните.

9. Внимателно поставяме шарнира в отвора, като едновременно подвеждаме и шлиците на карето.

10. Отново викаме помощник, който да натисне носача надолу, докато монтираме вилицата на амортисьора.

11. Леко /3-4 резби/ завиваме гайката на шарнира.

12. Завиваме гайката на главината, доколкото позволява.

13. Слагаме болта на вилицата, за да я придържа в това положение. Не стягаме, просто поставяме гайката на място!

14. Затягаме гайката на кормилния накрайник и гайката на шарнира.

15. Ако биелетката е здрава, я стягаме. Ако не е , стягаме новата!

16. Викаме помощник да държи спирачката, за да затегнем гайката на главината.

17. Подлагаме стойка под носача и отпускаме крика, за да имитираме работно положение на носача. Затягаме дългия болта на вилицата.

18. Проверяваме всичко, което сме демонтирали, дали си е на мястото и дали е затегнато.

19. Слагаме гумата и отпускаме крика!

20. Честит нов носач и ужасна мускулна треска!
    Last edited by avvasilev; d.m.y г., 19:07.
    Trans penis mihi est!

...
    Last edited by nickgaidarov; d.m.y г., 09:37.

Comment

Първоначално публикувано от nickgaidarov Покажи съобщение
      Хвала за описанието, колега.
      На първо четене изглежда много добре.
      Само два въпроса:

1. Този помощник, който викаш от време на време, не може ли да стои там постоянно и да прави снимки? Със снимки всичко е много по-убедително и нагледно.

2. Ще приемеш ли идеята ми накрая да се включи и точка 21 - Пиете по една бира за добре свършената работа?
      В общи линии си прав, но помощника рискува нЕкоя щанга в сурата, ако е там постоянно и ми се вре в ръцете ...

А за бирата нямам възражения ...
      Trans penis mihi est!

Comment

Може да развиеш гайката на главината и без помощник.
        Просто почваш от нея докато колата е на четирите си гуми с дръпната ръчна или подпряна. Разхлабваш я и си продължаваш.
        Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
          Може да развиеш гайката на главината и без помощник.
          Просто почваш от нея докато колата е на четирите си гуми с дръпната ръчна или подпряна. Разхлабваш я и си продължаваш.
          Trans penis mihi est!

Comment

Първоначално публикувано от avvasilev Покажи съобщение
            Е да, понякога не става. Става само със стоманени джанти.
            Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Всичко много хубаво ама шарнира излиза от шенкела без да се развива главината. просто има чалъм и излиза само в едно положение.
              156 1,8 ТS 99
              Nissan Murano 2005

Comment

Първоначално публикувано от Novachev Покажи съобщение
                Всичко много хубаво ама шарнира излиза от шенкела без да се развива главината. просто има чалъм и излиза само в едно положение.
                Той вярно, че излиза, но после другия как влиза? Не се заяждям, питам само, защото за четири смени досега не го разбрах!
                Trans penis mihi est!

Comment

Както излиза,така и влиза...само трябва да запомниш момента аз моите носачи само на крик съм ги сменявал и все сам....голем инат съм
                  156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
                  147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
                  159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

Пичове, написал съм най-бързият и лесен начин за смяна ... според мен, изхождайки от опита си! Като знаете как става по-лесно, напишете точен алгоритъм, а не само някакви подхвърляния, моля!
                    Trans penis mihi est!

Comment

Спокойно ,колега....аз не съм казал,че знам по-лесен начин....и аз като теб се гърча сам.Алгоритъм няма....просто се дига шенкела нагоре и се изкривява носача на една страна и шарнира излиза/влиза.Това е.Нищо не подхвърлям.Поне аз така съм го правил ,когато сменях моите носачи...
                      Даже това беше още когато купих алфата и бях много далече от смяната....та тогава Novachev ми прати текстов файл с последователността на действия.....след тва още два пъти съм ги сменял без яд.
                      Last edited by undy; d.m.y г., 21:06.
                      156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
                      147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
                      159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

Първоначално публикувано от avvasilev Покажи съобщение
                        Пичове, написал съм най-бързият и лесен начин за смяна ... според мен, изхождайки от опита си! Като знаете как става по-лесно, напишете точен алгоритъм, а не само някакви подхвърляния, моля!
                        Добре колега ще напиша само че вече съм ги описвал тези работи преди 5 години и повече в същия форум
                        156 1,8 ТS 99
                        Nissan Murano 2005

Comment

Момчета (и момичета), знам че поста е стар, но мисля да сменя сам цялата предница. Не съм го правил никога досега, но има доста клипове, изписани теми и т.н.
                          Според мен би трябвало някой, който разбира, но ми искат 400 лв за смяна на предница. Преди време си оправих една част и спестих 450 лв. по клип.
                          Та да минем на въпроса: Дали неук човек би се справил по клипове и теми?
                          (смисъл да не объркам нещо и да се хвърля някъде)

Comment

Не.
                            Hennessey Venom GT, 2009 - ex, тоталка,
                            Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport 2011 - ex, за скрап,
                            Pagani Huayra 2014 - ex, за части,
                            Alfa Romeo 156 1.9JTD, 150 коня.

Comment

Зависи колко си сръчен. Не е много трудна работа, но си има тънкости и трябват някой инструменти.
                              Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
                              Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
                              Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02

Comment

Working...
                              X